vrijdag 24 november 2017

Viré-Clessé (Bourgogne)

Maandag 4 september 2017 (2)


Het is inmiddels 13:15 uur en we hebben nog niet gegeten. Na het uitgebreide ontbijt hebben we immers nog geen honger en misschien zien we later deze namiddag nog wel ergens de kans voor een koffie met gebak. We moeten nu nog maar een 180 kilometer rijden naar Fleurville, onze bestemming voor vandaag. De route loopt via Bourg-en-Bresse en Mâcon, gedeeltelijk over autostrades, en alles verloopt vlot. Om 15:30 uur staan we al aan ons hotel: het Château de Fleurville in het gelijknamige dorpje. Het hotel is een mooi kasteel omgeven door een bescheiden parktuin. Het geheel is echt à la Française, d.w.z. dat je niet te nauw mag kijken. We bevinden ons in de Bourgogne, dus middenin de wijnstreek. Het volgende dorpje is Viré. Onlangs leerden we de Viré-Clessé kennen als een uitstekende wijn. Het is een witte wijn en de recentst erkende AOC van de Bourgogne, pas in 1999 toegekend. Daarvan willen we er wel enkele flessen mee naar huis nemen. We checken snel in en vertrekken meteen naar Viré op zoek naar een wijnboer. Volgens de baas van het hotel zal dat niet lukken want alle boeren zijn momenteel druk bezig met de druivenoogst. Het is dus volgens hem beter om naar de winkel van de Cave Coopérative te gaan. Viré is een zeer rustig en charmant dorpje. Rondom zijn de heuvels helemaal bedekt met wijngaarden.


Van de drukke vendange is eigenlijk niets te merken. Alle wijngaarden liggen er verlaten bij. De druiven lijken trouwens al grotendeels geplukt. We komen terecht bij “Le Virolys” van de familie Gondand, père et fils. Het is de zoon die ons ontvangt. Enthousiast vertelt hij over de geschiedenis van het bedrijf en hun productiemethodes. Hij is de zevende generatie en hij werkt als zelfstandig wijnbouwer nadat zijn vader zich heeft teruggetrokken uit de coöperatieve. Hun wijn wordt gemaakt van 100% chardonnay en rijpt gedurende minstens 24 maanden op nieuwe houten vaten. Hij laat ons een vijftal wijnen proeven (met uitspuwen natuurlijk…) en we kopen 6 flessen Viré-Clessé. Dit is de witte bourgogne met hout- en botersmaak die wij altijd zo graag dronken. Voor die zonder hout zoeken we verder en komen terecht bij Jean-Marie Chaland.
Op de binnenkoer van het domein zit de familie samen met de plukkers aan een grote tafel taart te eten met een grote fles rosé schuimwijn. De oma laat ons toch binnen en laat ons haar wijnen uitgebreid proeven. Ze is zeer joviaal en vriendelijk en laat ons ook de kelder zien waar de vaten en de flessen liggen opgestapeld en de vers aangevoerde druiven worden geperst. We kopen opnieuw 6 flessen wijn en de enthousiaste (commerciële…) oma verkoopt ons ook nog 6 flessen van hun “Perle de Roche”, een rosé wijn méthode champenoise, “qui est vraiment excellent!”.  Achteraf doen we nog een toertje door de wijngaarden tot bij een oud Romaans kerkje dat vanop een heuvel waakt over de weidse vallei van de Sâone. En dan keren we terug naar het hotel.




’s Avonds zijn we op één ander koppel na, alleen in het restaurant van het kasteel. Het is onze laatste avond van de reis en we hopen op een lekker afscheidsmaal. We kiezen voor het menu van 49 € en we krijgen stuk voor stuk lekkere gerechten, een tamelijk gesofistikeerde keuken maar alles is correct klaargemaakt en met respect voor de smaken. Eerst krijgen we coquilles met kreeftensaus en spinazie en daarna Bourgondische kipfilet met getruffeerde aardappelpuree en diverse groenten. Als dessert komt er een tatintaart met exotisch fruit. Toevallig is de wijn exact dezelfde die we deze namiddag bij Jean-Marie Chaland gekocht hebben. Wij betaalden 13 €, zij rekenen 49 €! Het valt ons trouwens altijd op hoe duur de wijn is in de Franse restaurants. Hoe dan ook we hebben lekker gegeten en dit menu was een waardige afsluiter van de reis.