maandag 13 november 2017

Stresa

Woensdag 30 augustus 2017 (3)


Het is nog steeds mooi weer, zonnig en warm maar goed te verdragen. We vertrekken voor een eerste kennismaking met Stresa. Dit is duidelijk een redelijk mondaine vakantieplaats. Getuigen daarvan de mooi aangelegde boulevard en parken langs de oever van het meer maar ook de talrijke palacehotels die mekaar naar de kroon steken wat tuinaanleg betreft.  Van hieruit heb je een mooi uitzicht op Isola Bella met zijn beroemde trapsgewijze tuinen. Vooraleer de boulevard af te wandelen nemen we eerst plaats op het terras van Daniel’s en drinken er een Bellini, de beroemde Venetiaanse cocktail van prosecco met perzik.  Wegens de grote dorst bestellen we er ook een fles water bij.  Daarna wandelen we verder de promenade af. Het is eigenlijk één groot, mooi onderhouden park met palmbomen en enkele standbeelden. 


Bij de biglietteria vragen we info en uurroosters van de boten voor de komende dagen. Ook hier zullen we ons vooral per boot verplaatsen en de auto nauwelijks gebruiken. Het is vooral de bedoeling om de 3 Borromese eilanden te bezoeken: Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori. Op de eerste twee is er naast een paleis vooral een schitterende tuin te zien terwijl op het derde eiland een leuk dorpje met vissershaven te bezoeken valt, zoals de naam al laat vermoeden. Het goedkoopste is om met één ticket op één dag de 3 eilanden te doen, maar dat zal dan al te haastig moeten gebeuren vrees ik. We wachten dus nog even af om iets te reserveren want we willen ook rekening houden met de weersvoorspellingen: morgennamiddag en vrijdagvoormiddag krijgen we waarschijnlijk regen, dus zaterdag zal de beste dag zijn.  We maken snel even kennis met de gezellige smalle winkelstraatjes van Stresa en keren dan terug naar ons hotel waar we meteen een tafel reserveren voor het diner. We hebben geluk: er rest nog net één tafeltje op het uiteinde van het terras, als het vanavond tenminste droog blijft… De hemel is intussen zwaar bewolkt en er dreigt inderdaad regen.


Het terras van het restaurant biedt een al even majestueus decor als de rest van het hotel. Onder een groot gestreept zonnepaviljoen staan de chique gedekte tafels op ruime afstand van elkaar;  talloze stijlvolle obers staan discreet opgesteld. We krijgen de grote menukaart aangeboden maar de zware maaltijd van gisteren indachtig, verkiezen we om het bij één gerecht te houden. We kiezen beiden voor de persico en char met pureeaardappelen.  We krijgen een groot bord met 4 kleine stukjes vis, absoluut onvoldoende om onze honger te stillen. Er zit niets anders op dan de kaart nog eens terug te vragen en nog een gerecht bij te bestellen. Ik neem blokjes rode tonijn en vitello tonnato met geconfijte citroen en chutney van selder en C spaghetti met buffellmozzarellasaus, kerstomaat, courgette en aubergine. Allemaal mooi gepresenteerd en zeer lekker. Als wijn drinken we een lokale witte en geen dessert of koffie. We klokken af op een stevige 150 € in totaal, maar ja, wat had je anders verwacht in zo’n etablissement? De ervaring was ook uniek en onvergetelijk en dat hadden we de laatste jaren toch wel eens verdiend, vinden we. En overigens… morgen vieren we onze 43e huwelijksverjaardag! We hadden trouwens ook de hele avond ons plezier in het observeren van de andere gasten waaronder duidelijk enkele nieuwe koppeltjes die hun verliefdheid niet onder stoelen of banken steken; het mannetje doet zijn best om het vrouwtje te imponeren, hij duidelijk een stuk ouder dan zij. Aan een andere tafel zit een fel opgedirkte oudere dame met een hondje, die haar eenzaamheid tracht te verdrijven door elke voorbijkomende ober of maître d’hôtel aan te klampen of met gasten aan een andere tafel aan te pappen.


Na het eten gaan we nog even tot aan het meer om wat frisse lucht te happen. Isola Bella Is mooi verlicht evenals ons hotel. Er staat geen wind en er heerst een aangename temperatuur. Ondanks de wolken is het de hele avond droog gebleven maar nu worden we wél naar binnen gejaagd door de eerste regendruppels. Na een eerder vervelende rit met wat hindernissen is het toch nog een mooie dag geworden. Het Lago Maggiore, en dan vooral de omgeving van Stresa, valt zeer goed mee. We gaan het de komende dagen verder verkennen. Hopelijk strooit de regen geen roet in het eten.