zondag 19 november 2017

Isola dei Pescatori

Vrijdag 1 september 2017


Het is zwaar bewolkt deze morgen en tamelijk winderig, maar de zon doet haar uiterste best om door te breken.Om 10 uur staan we klaar om te vertrekken en het ziet er al een heel stuk beter uit. Maar het lijkt ons verstandig van toch maar een pull mee te nemen. We hebben ons programma gewijzigd: we gaan toch eerst naar Isola dei Pescatori en dan kunnen we morgen een combiticket naar Isola Madre en Isola Bella nemen.  De boot vertrekt om 10:45 uur en we blijken ongeveer de eerste toeristen te zijn die vandaag voet aan wal zetten op het Isola Superiore dei Pescatori, zoals het eiland voluit heet. Er heerst een heerlijke rust. De wind is intussen gaan liggen en de hemel kleurt blauw met in de achtergrond over het meer en tegen de heuvelflanken dikke witte wolkenslierten. Dat levert natuurlijk prachtige foto’s op. 


Er zijn nog maar een paar toeristen op het eiland en de eilandbewoners zetten de kraampjes en terrassen klaar voor de massa die verwacht wordt. Het duurt niet lang of het ene bootje na het andere spuwt zijn lading uit en de straatjes vullen zich algauw met toeristen. Ook wij beginnen onze wandeling. Op het uiteinde ligt een park met grote oude bomen. Het eiland is zo klein dat je makkelijk in een half uurtje helemaal rond kan gaan. Rondom heb je mooie plekjes met bomen op de voorgrond en het meer op de achtergrond of een doorkijk door de smalle straatjes tot het meer op de andere oever. Het spreekt vanzelf dat we ettelijke foto’s maken. Ik moet zelfs even op mijn stappen terug keren omdat de instellingen van mijn camera per ongeluk verzet waren en al mijn laatste foto’s overbelicht. Op het einde van de wandeling komen we bij Albergo Ristorante Verbano met zijn zeer aantrekkelijk terras. We reserveren een tafeltje tegen 13 uur. Daarna dwarsen we het eilandje door het smalle straatje dat in de lengte door het dorpje loopt. Hier wachten de enkele winkeltjes en restaurants geduldig de klanten op. In de kerk heeft een doopplechtigheid plaats. Wij zoeken in afwachting van het eten een rustig bankje op in de schaduw. De zon schijnt intussen volop en het is zeer warm. Het terras van Verbano is ronduit idyllisch: veel groen, witte parasols en zicht op Isola Bella. We krijgen een mooi tafeltje in de schaduw. We nemen het menu del giorno: insalata caprese en daarna gebakken baars uit het meer met spaghetti van courgette en geroosterde noten. We genieten van het lekkere eten, het uitzicht en het mooie weer. De volle zon en de karaktervolle witte wolken wisselen elkaar af en er staat een deugddoend licht briesje. We rekken dit moment zo lang mogelijk.


Op de terugreis met de boot komen we langs Isola Bella waar de zon ideaal staat voor de tuinterrassen en de prachtige wolken maken het plaatje compleet. Om 15 uur zijn we terug in Stresa. Dit is ons moment voor boodschappen (cadeautje voor de kleinkinderen, olijfolie, eventueel een portefeuille,…). Dat vraagt wel wat tijd maar we zien toch nog de kans om een terrasje mee te pikken. De toeristische drukte is echter groter dan verwacht en de rust wordt daarenboven verstoord door enkele groepjes halfdronken en luidruchtige mannen, vooral Duitsers. Ik loop een beetje voor gek met mijn grote paraplu want de zon schijnt nog altijd, al dreigen donkere wolken de hele tijd. Ik ben er niet gerust in want Meteovista voorspelt motregen of lichte buien. Er blijft nog wat tijd over voor een prosecco op een van de terrassen langs het meer maar lang vertoeven we er niet want het is duidelijk frisser geworden. Een pullover is nodig!


Na een korte pauze op onze hotelkamer trekken we om 20:00 uur terug naar de stad op zoek naar een restaurant voor hooguit één klein gerechtje. Het blijkt niet eenvoudig om iets deftigs te vinden. Bij één gaan we zelfs terug naar buiten zonder iets te bestellen omdat het bij nader inzien toch zeer ongezellig is. Uiteindelijk komen we terecht in La Piemontese, één van de zaken die ook door Michelin vermeld worden. Het is een mooi, stijlvol restaurant met een beetje oubollig interieur en met weinig smaak ingericht. De eigenaar is blijkbaar verzamelaar van kleurig, niet altijd even mooi glaswerk. Bij de ingang staat een schaal met verse funghi porcini en die ogen zeer verleidelijk. Ze staan echter niet op de kaart maar ze kunnen ze voor ons wél klaarmaken met tagliolini. Die kans laten we niet voorbij gaan! Vooraf wordt ons ter verwelkoming een klein soepje aangeboden en dan komt de pasta met porcini: heerlijk vers en alles zelf
gemaakt. We zijn zo enthousiast dat we, ondanks ons plan om het vanavond sober te houden, toch een dessertje bestellen. En… desserts blijken nu net dé specialiteit van het huis te zijn! We eten respectievelijk citroenparfait met gemarineerde venkel en Delices de l’Orient: ijs van masha-thee, ijs van wasabi, peer en aardbei, beide verrassend en lekker! We besluiten meteen om meteen te reserveren voor morgenavond maar dat kan slechts om 21:00 uur. Dat vinden we vrij laat en na enig aandringen kan het toch om 20:30 uur. Ziezo, nu moeten we morgenavond al niet meer zoeken. Als we buiten komen, begint het net lichtjes te regenen. Heel in de verte rommelt elfs af en toe de donder. Zo heb ik mijn paraplu toch niet voor niets meegenomen.