woensdag 22 november 2017

Door de Alpen naar het Meer van Annecy

Zondag 3 september 2017


Als we opstaan kleurt de hemel helemaal blauw. En juist nu moeten we Stresa en het Lago Maggiore verlaten… Nog een laatste vijfsterrenontbijt, uitchecken en we zijn weg, in 3 etappes naar huis. Vandaag tot Talloires aan het Meer van Annecy, morgen tot in de Bourgognestreek en overmorgen naar huis. De vakantie is dus nog niet gedaan. We vertrekken even vòòr 10 uur en langs een drukke weg met veel verkeer bereiken we Domodossola. Hier moeten we beslissen of we de auto op de trein plaatsen of de Simplonpas nemen om Zwitserland te bereiken. We kiezen voor het tweede. De lange weg is gemakkelijk en zelfs op de top zeer breed, maar het uitzicht op de besneeuwde alpentoppen is prachtig. We stappen even uit voor een foto en ondanks de zon is het zeer koud, dus we stappen zo snel mogelijk weer in de auto en vatten de lange afdaling aan naar Visp en daarna via Sierre en Sion naar Martigny. We genieten van de prachtige Alpen en staan opnieuw in bewondering voor de perfect onderhouden Zwitserse wegen. We rijden door ettelijke tunnels en halfopen gallerijen die ongetwijfeld veel onderhoud vragen, maar er is geen enkel spoor van slijtage te merken. Chapeau!


Op de middag zijn we in Martigny en gaan er op zoek naar iets te eten. Het is nog steeds zonnig maar toch te fris voor een terras. Uiteindelijk komen we terecht in een wat karakterloos steak house op een plein in het centrum. In een poging om toch iets mee te pikken van de lokale gastronomie, bestellen we een rösti aux herbes du Saint-Bernard. We krijgen iets zeer vettigs dat niet eens lekker is. Om 14 uur zijn we weer op weg. Via de route de la Forclaz gaat het nu naar Chamonix in Frankrijk. Reeds van kilometers ver domineert de imposante Mont Blanc het landschap. Een muur van sneeuw ligt te blinken in de zon hoewel dikke witte wolken wedijveren met de berg voor het mooiste wit. Op de foto’s is het verschil nauwelijks te zien. We herontdekken de schoonheid en de charme van de Zwitserse en Franse Alpen: hoge pieken in de verte, nu eens een brede groene vallei met lieflijke dorpjes, dan weer diepe kloven met grillige rotsen in een kolkend bergriviertje. Na Chamonix, waar het zéér druk is, gaat het richting Albertville via een smal slingerend baantje. Mooi! We rijden de Col des Aravis over. De afdaling lijkt wel een racebaan voor fietsers en motorijders en zelfs nu en dan een roekeloze auto. Levensgevaarlijk lijkt me! Net vòòr Annecy buigen we rechts af richting Talloires waar we vanavond gaan overnachten in hotel l’Abbaye de Talloires. De weg loopt langs de oever van het mooie Meer van Annecy, het vijfde (!) meer van deze reis. Talloires is een zeer charmant dorpje dat zeer veel toeristen trekt. Er staan mooie grote villa’s in het groen en langs het meer verdringen de toeristen zich op de kleine strandjes of peddelen in kleine bootjes op het water.



Het is 17 uur als we bij het hotel aankomen. We hebben vandaag 315 kilometer afgelegd. We worden zeer vriendelijk ontvangen door Loïc die ons een korte rondleiding geeft in het hotel vooraleer we de kamer innemen. We bevinden ons in een oude abdij die zeer mooi is gerestaureerd met respect voor de authenticiteit. Elke kamer ademt geschiedenis uit. We trekken meteen naar beneden voor een verfrissend wit wijntje op het terras van het hotel aan de boord van het meer. Later op de avond dineren we in het klassevol restaurant van ons hotel. Het is geen culinaire hoogvlieger maar toch lekker. De sommelier is een beetje opdringerig maar schenkt ons een zéér lekkere witte wijn uit de Savoie. Om 22 uur zijn we terug op onze kamer. We snakken naar ons bed want we zijn toch wel moe na deze drukke dag.