vrijdag 3 november 2017

Bellagio en Varenna

Maandag 28 augustus 2017 (1)


We zouden het rustig aan doen, maar het is nog maar de eerste dag en we zetten al de wekker om 7:30 uur!... De reden is de boot om 10:20 uur en als we die missen, is de volgende pas om 11:20 uur en dan is de dag al half voorbij. Onze buren zijn evenwel nog vroeger op en dat maakt dat ik al om 7:00 uur wakker lig van hun douche en hun gebabbel. Die hebben ’s ochtends met elkaar blijkbaar meer te bespreken dan wij en de muren blijken hier vrij dun. Jammer want verder is het hier zéér stil. Het is zwaar bewolkt maar de temperatuur is zeer aangenaam. De voorspellingen zijn niet vrij goed, maar in Stresa (waar we later deze week voor 4 dagen naar toe trekken) is het niet zo goed: 3 dagen regen!  We ontbijten om 8:15 uur en een uurtje later vertrekken we met de auto naar beneden. Even vòòr we helemaal beneden zijn is er een schooltje en daar kunnen we de auto een hele dag gratis op de parking achterlaten. We moeten nu nog een paar honderd meter tevoet verder tot aan de boot.  Die verzorgt de hele dag door de verbinding met de belangrijkste dorpjes op de beide oevers van het meer, als een soort openbaar vervoer zoals de bus en tram bij ons. Heel makkelijk dus en dat maakt dat we voor de komende dagen de auto nog nauwelijks zullen nodig hebben.



Vandaag bezoeken we Bellagio, één van de meest toeristische dorpjes aan het Comomeer. De boot komt een heel stuk vroeger dan we verwachtten maar dat komt omdat hij eeerst nog via Lenno én terug moet varen vooraleer op Bellagio af te stevenen. Zo krijgen we een extra-lang boottochtje om de dag te beginnen.  Als we in Bellagio aankomern is het er al behoorlijk druk, maar het valt nog mee. Ik denk dat het in het hoogseizoen hier véél erger is. Op het meer varen boten aan en af. Langs de mooie wandelboulevard met enkele chique winkels staan palmbomen en andere tropische planten en uitbundig bloeiende bloemen zorgen voor kleur. Hier en daar klimt tussen de huizen een smal straatje steil omhoog langs met ronde keien geplaveide trappen. Overal kleine winkeltjes die duidelijk op het massatoerisme zijn afgestemd, maar alles oogt nog net authentiek genoeg om gezellig te zijn. We wandelen tot op het einde van de boulevard en dan trappen op en weer af. We springen even het kerkje binnen en keren dan terug naar het meer. Eigenlijk zijn we hier veel sneller rond dan verwacht en we hebben nog een uur voor de boot. We nemen dus maar plaats op het terras van het poepchique Grand Hotel Villa Serbelloni en drinken een spremuta d’arancia. Het verschil met een succo is dat eerstgenoemde vers geperst is en de andere uit een flesje komt.



Om 12:45 uur stappen we op de boot naar Varenna, één van de mooiste en charmantste dorpjes aan het Comomeer. Het is minder toeristisch en er zijn niet zoveel winkeltjes maar juist daarom is het zo mooi.  De hemel is nog steeds grijs, de zon komt er maar zeer sporadisch even door. Voordeel is natuurlijk dat het dan ook niet te warm is.  Varenna ontgoochelt niet, integendeel! Het ligt aan een mooie baai met veel bootjes. Vanop de boot geven de veelkleurige huizen een bijzonder vrolijke indruk. Er zijn talrijke terrasjes, zeer aantrekkelijk maar bijna allemaal volzet. De promenade van de baai naar het haventje is zeer schilderachtig. Ze loopt op een pad tegen de rotswand en is begroeid met oleanders en andere zuiderse planten. Hier en daar zorgen overgroeide doorsteekjes voor pittoreske beelden en zet onze fotocamera uiteraard constant aan het werk. We wandelen meteen door naar het haventje op zoek naar een leuke plek om toch een kleinigheid te eten, maar bijna alles is volzet en nogal toeristisch. Uiteindelijk vinden we in een achterstraatje toch het stijlvolle terras van “Al Prato” waar nog net een tafeltje vrij is. Het is een aangename plek: rustig, zachte muziek, lekker eten en een heerlijk fris glas witte streekwijn terwijl de zon haar best doet om door de wolken te breken. We eten 3 soorten gegrillde vis uit het meer: agona, lavarello en forel. Om 14:15 uur gaan we terug op pad voor een laatste fotojacht. De boot naar Menaggio is juist vertrokken en de volgende gaat pas over 45 minuten. Hier is niet veel te beleven, dus we nemen plaats op hhet terras van de Albergo Olivedo, een oud hotel waarvan het interieur in 100 jaar niet veranderd is. De zon is intussen volop van de partij en nog nooit smaakte een frisse acqua minerale zo lekker.