vrijdag 27 oktober 2017

Luzern en het Vierwoudstedenmeer

zaterdag 26 augustus 2017 (2)


Langs een bijzonder schilderachtig baantje tussen de wijngaarden zoeken we terug de snelweg op. We willen nog gauw even diesel bijtanken voor we de grens bereiken want in Zwitserland is die duurder, maar er is op de hele weg geen tankstation te zien. Voor we het beseffen rijden we in Basel de Zwitserse grens over. Hier moeten we even wat drukker verkeer trotseren maar we kennen nauwelijks oponthoud.  De thermometer geeft intussen 33° aan!  De rit naar Luzern verloopt verder vrij rustig over perfect onderhouden wegen en door ettelijke tunnels die er eveneens impeccabel bij liggen. Het landschap is verrassend vlak wat je in Zwitserland niet zou verwachten. Tot in Luzern is er geen hooggebergte te bespeuren. Om 16:00 uur bereiken we onze bestemming voor vandaag: Kastanienbaum, een ietwat mondain gehucht van Horw aan het Vierwoudstedenmeer op 5 km van Luzern. Op de kilometerteller staan 723 kilometer. Die hebben hebben we zeer vlot afgelegd en ik voel me helemaal niet moe. 


We logeren in Seehotel Kastanienbaum, een vrij groot en modern hotel met een groot terras aan de boord van het meer. We worden zeer vriendelijk onthaald en naar onze kamer met zicht op het meer gebracht. Het is nog vroeg en we hebben wel zin om nog even de omgeving te verkennen. De receptioniste suggereert een boottochtje tot in Luzern.  De boot legt aan aan de kade van het hotel.  De elegante witte boot zit behoorlijk vol met vooral Japanse toeristen. Het is nog steeds prachtig weer en we genieten van de prachtige zichten van het hooggbergte dat het uitgestrekte Vierwoudstedenmeer omkadert.  


We kruisen heel wat zeilbootjes wiens witte zeilen prachtig afsteken tegen het blauwe water en de nog blauwere hemel. Foto’s maken tegen de zon is echter een probleem en zo missen we de mooiste plaatjes van de stad Luzern met zijn beroemde overdekte kapelbrug die in 1993 is afgebrand maar inmiddels volledig heropgebouwd. De boot legt kort aan in Luzern om de grote massa te laten afstappen, maar een even grote massa toeristen stapt weer op. Wij hebben intussen wél de kans om een beter zitplaatsje te bemachtigen zodat we op de terugreis naar hartenlust foto’s kunnen maken. Op de oever flaneren intussen de mensen en genieten van de mooie zomeravond terwijl ze de talrijke zwanen op het meer voederen. Luzern is een oude rijke stad met een chique promenade met oude statige hotels en andere gebouwen en met moderne hoogbouw op de heuvelflanken.  Hier en daar piept ook een schattige villa tussen het groen. Op het meer krioelt het van de bootjes.


Na anderhalf uur zijn we terug in het hotel. Alles wordt hier in gereedheid gebracht voor een trouwfeest. Op het terras wordt een barbecue en een grote buffettafel geïnstalleerd. Wij gaan ons eerst wat verfrissen op de kamer en nemen dan plaats op het sfeervolle terras voor een aperitief. En dan is het tijd voor het diner. Er is voor ons een mooi tafeltje gereserveerd op de eerste rij en dus met prachtig zicht op de tuin en het meer. We eten gefrituurde vis uit het meer (egli of perch, een baars die hier in het meer wordt gevangen) met tartaresaus; nogal lomp geserveerd in een te dikke deegkorst maar de vis is lekker en gezien de setting en de romantische sfeer genieten we er zeer van.  Om 21:15 uur zijn we echter al terug op de kamer want we kregen wel wat last van muggen en uiteindelijk voelen we ons toch behoorlijk moe en hebben we zin in ons bed… Het is dan ook een lange dag geweest.