maandag 1 augustus 2016

Gastronomie en kunst

zaterdag 21 mei 2016 (3)


Tegen 19:00 uur zakken we af naar het restaurant van ons hotel. We verwachten er veel van want ze zijn bekroond met een Michelinster. Het is ondergebracht in een schilderachtig gebouw langs de rivier. Het interieur, onder de eiken balken, is gezellig en zeer stijlvol ingericht zoals je van een sterrenrestaurant mag verwachten. 


Het goedkopere menu is op zaterdag niet beschikbaar, dus kiezen we maar voor het menu à 69 €. Het zal ons niet spijten, want we krijgen een prachtige pleiade van heerlijkheden opgediend: Mise en bouche; Araignée décortiquée, émulsion ‘criste marine’ au naturel; Saint-Pierre de ‘petit bateau’ au basilic, asperges beurre de champagne; Pigeon désossé farci au foie gras, navets glacés, jus aux épices douces; Sainte Maure de Touraine rôti, pain d’épices, marmelade de fruits; Autour des fruits rouges. Alles is prima klaargemaakt, zeer verzorgd opgediend en smaakt heel lekker. Het is aan de klassieke kant maar de échte Franse gastronomie zoals je ze in België niet echt aantreft.  De wijnkaart biedt een mooie (maar dure) selectie van uitsluitend Franse wijnen. We houden het bij een bescheiden Sancerre La Poussie à 41 €, zowat de goedkoopste van de kaart… Het is een mooi begin van onze reis. We besluiten geen koffie meer te nemen wegens “te vol”. We hebben eerder nood aan een wandelingetje en wat frisse lucht.



Als we aan het pleintje bij het Musée des Beaux Arts komen, is het daar nog vrij druk. Vanavond is er namelijk een opendeuravond in het museum. Zo komt het dat we toch nog even een inspanning doen vooraleer de drukke dag af te sluiten. Het museum blijkt zeker een bezoek waard: naast een paar werken van Gauguin zijn er ook mooie dingen te zien van andere schilders van de School van Pont-Aven (eind 19e eeuw): de familie Rouart, Armand Seguin, Maurice Denis, e.a. Ook de architectuur van het recent herbouwde museum is de moeite waard. We zijn echter te moe om ten volle van al die schoonheid te genieten en besluiten maar ons bedje op te zoeken. Het was een lange dag en alles is zeer goed meegevallen: vlotte reis, mooi stadje, gezellig hotel, prima restaurant, maar het dreigend tekort aan benzine werpt er toch een schaduw over. Ik ben er niet echt gerust in. Stel je maar eens voor dat we hier volgende week vastzitten zonder auto! In het hotel zijn ze optimistischer: tegen maandag zal het wel opgelost zijn. Ietwat té optimistisch, denk ik.