donderdag 11 augustus 2016

Alles gesloten

Zondag 22 mei 2016 (3)


Voor vanavond hebben ze ons in het hotel Le Petit Bouchon aangeraden, een eenvoudig maar degelijk restaurantje en één van de weinige die op zondagavond open zijn. We hebben tijd genoeg om toch eerst eens polshoogte te gaan nemen. Zeer aantrekkelijk ziet het er niet uit en we besluiten om niet te reserveren. Er is in het hele stadje immers nauwelijks een levende ziel te bespeuren en wie weet vinden we toch nog een beter alternatief. We wandelen nog even het stadje door, maar er is amper één restaurant te vinden. En dat kan ons nog minder bekoren. Het zal dus toch Le Petit Bouchon worden. Maar het is nog veel te vroeg, dus we kunnen nu rustig nog eens alle bakkerijen aflopen op zoek naar heerlijke bretoense zandkoekjes om mee te nemen naar huis. Overal kunnen we proeven en ze saken overal even lekker. We kunnen dus net zo goed kiezen op basis van de mooiste verpakking. Uiteindelijk verkiezen we toch de vertrouwde Traou Mad ondanks de simpele kartonnen dozen. Het is immers voor eigen gebruik en kwaliteit gaat boven mooie presentatie. Voor de kleinkinderen mogen het wél leuke metalen doosjes zijn en die vinden we bij Georges Larnicol, “Meilleur Ouvrier de France”. Het is te koud voor een terrasje, dus de resterende tijd brengen we door op onze kamer.


 Om 19:30 uur oordelen we dat het nu toch tijd is geworden om te gaan eten. Eerst ga ik toch nog even de auto verplaatsen want die staat, gezien de manoeuvreerproblemen deze morgen, heel ver geparkeerd bij de haven. Ik haal hem wat dichterbij zodat ik morgenvroeg niet te ver moet lopen. En dan trekken we naar Le Petit Bouchon. Groot is onze verrassing als we er aankomen: op het venster hangt een briefje “Fermé le dimanche soir”. Dat hing er een uur geleden nog niet! Noodgedwongen dan maar naar de enige resterende mogelijkheid: Chez Matty & Matto. Het is een eenvoudig café-restaurant dat uitgebaat wordt door een kunstenaarskoppel en dat zie je aan de inrichting: overal felle kleurtjes en schreeuwlelijke schilderijen. De kunstenaar en zijn vrouw ontvangen ons enthousiast en brengen ons via een smalle trap naar de eetzaal op de verdieping. De gastvrouw praat ronduit en enthousiast over België. Ze is al in Gent geweest maar kent Luik beter.  Achteraf blijkt ze Gent te verwarren met Oostende… We krijgen een dubieuze menukaart aangeboden en spelen op veilig: we kiezen voor rumsteak met pommes dauphin. Het hapje vooraf voorspelt weinig goeds: een vijftal purees, zeer kleurrijk maar smaakloos. Het vlees is al even teleurstellend: droog, geen kruiding, geen saus., maar het meest teleurstellend zijn de begeleidende aardappelen en groenten. De helft van ons bord blijft onaangeroerd en dat gebeurt ons zelden! Zelfs het karafje rode wijn is van zeer bedenkelijke kwaliteit. We hoeven geen koffie meer en zo gebeurt het dat we al om 20:45 uur terug op onze kamer zijn. Buiten is er geen levende ziel te bespeuren en het is wolkenloos maar ronduit koud. Vandaag was een echte pechdag: flauwe uitstap, téveel kilometers voor niets, veel regen, slecht restaurant, schrik voor benzinetekort. Hopelijk morgen beter… Op het tv-nieuws hebben ze het voortdurend over de blokkeringen van de raffinaderijen en de bevoorradingsproblemen. De toon is echter een beetje positiever zodat ook wij wat optimistischer worden voor de komende dagen.