donderdag 28 juli 2016

Pont-Aven: kunst en koekjes


zaterdag 21 mei 2016 (2)

Om 14:45 uur komen we aan in Pont-Aven. Er staan 841 kilometer op de dagteller en we hebben er een goede 9 uren over gedaan. Desondanks voel ik me helemaal niet moe. We gaan meteen op zoek naar Le Moulin de Rosmadec waar we voor twee nachten geboekt hebben. Het hotel en het restaurant liggen in een smal doodlopend straatje aan de oever van de Aven, het snelstromend riviertje dat dwars door het pittoreske stadje vloeit en zich met watervalletjes en langs talrijke kleine eilandjes bruisend een weg baant tussen het weelderige groen en de vele bloemen. Voorwaar een zeer schilderachtig plekje maar het is moeilijk om in het enge steegje te parkeren. We kunnen toch één van de drie parkeerplaatsen innemen en nemen vervolgens onze intrek in het hotel: een eerder sobere kamer met een gezellige zithoek en op de tafel een fles water en een pakje van die heerlijke bretoense zandkoekjes waar Pont-Aven voor bekend is: Traou Mad


We talmen niet en trekken meteen op verkenning in het stadje. Het is frisjes en er valt af en toe een lichte regen. Al onmiddellijk als we buitenkomen wordt onze aandacht getrokken door muziek en een folkloregroep in traditionele klederdracht. Op het plein vòòr het museum dansen enkele kleurig uitgedoste paartjes op de tonen van een accordeon en een fluit en onder het toeziend oog van de fiere oma’s en kinderen in al even kleurige traditionele kledij. Intussen maakt in een belendend café een groep doedelzakspelers zich klaar voor hun optreden. Mooie tafereeltjes voor een hele reeks foto’s.  We trekken vervolgens het stadje in en vinden er zeer veel kunstgalerijen en –winkeltjes waar hoofdzakelijk kitscherige schilderijen in schreeuwlelijke kleuren worden aangeboden. 


Pont-Aven is een kunstenaarsdorpje sinds Paul Gauguin en een paar andere schilders in de 19e en 20e eeuw hier verbleven en werkten. Wij voelen ons meer aangetrokken tot de eveneens talrijke bakkerijen van koekjes en andere lokale specialiteiten. Het aanbod is enorm en alles ziet er zeer lekker uit, vooral de amandelkoek, een lokale specialiteit die hier gekend is onder de naam kouig amann. Behalve de koekjes van o.a. Traou Mad vind je hier verder ook veel conserven zoals bv. La Belle Iloise. Vòòr we vertrekken moeten we hier absoluut nog eens terugkomen. 


Langs een smal steegje in de hoofdstraat bereiken we een mooi wandelpad langs de snelstromende Aven. Langs en op het water bloeien allerlei bloemen in de rotsspleten tussen het kolkende water. Zonder de druilende regen zou het hier nòg mooier zijn, maar het slechte weer belet ons niet om te genieten en heel wat foto’s te maken. Op het einde van de promenade komen we bij de kerk waar de folkloregroepen zich opstellen om onder begeleiding van de doedelzakken in stoet door de stad te trekken. Wij wandelen even mee in hun spoor tot aan de haven. Rondom liggen mooie oude villa’s in prachtig aangelegde tuinen en op het water dobberen de aangemeerde plezierboten. Pont-Aven is echt wel een stadje naar ons hart.  Ondanks de regen slenteren we hier toch rond tot 17:00 uur en we doden de rest van de tijd op een terrasje met een glaasje cider.